logarytmy
Laur: ostatnie proszę

Dla jakich wartości parametru k równanie:
ma dokładnie jeden pierwiastek. Oblicz ten pierwiastek
20 lis 13:29
sushi_ gg6397228:
dziedzina
log(−x) +log k= 2 log (3−x)
log(−x*k)= log(3−x)2
(−x*k)= (3−x)2
20 lis 13:39
Laur: Dzięki bardzo, czy to już jest koniec zadania?
20 lis 14:09
sushi_ gg6397228:
trzeba powymnazac, policzyc Δ, ktora ma byc : Δ=0
20 lis 14:09
Laur: mogłabyś mi pomóc proszę, kompletnie nie wiem jak to zrobić
20 lis 14:23
sushi_ gg6397228:
wymnozyc nie umiesz (3−x)2=....
potem przeniesc na jedna strone i policzyc delte
20 lis 14:25