Zadanko dla Justynki :)
Grześ: Rozwiązanie dla mojej kochanej kuzynki Justynki, pozdrawiam

Ile cząsteczek wody przypada na jedną cząsteczkę amoniaku NH
3 w wodzie amoniakalnej o stężeniu
15,8%?
Podane mamy:
stężenie procentowe: 15,8%
Więc na 100g roztworu przypada 15,8g związku NH
3
Więc w 100g znajduje się wody w ilości:
100−15,8=84,2 g
Przeliczamy 15,8 g NH
3 na liczbę moli:
| | g | |
Masa molowa NH3=14+1+1+1=17 |
| |
| | mol | |
| | 15,8g | |
Liczba moli NH3= |
| =0,9294 mol |
| | | |
| | 84,2 g | |
Liczba moli H2O= |
| =4,6777 mol |
| | | |
Teraz stosunek ilościowy wody do amoniaku:
| 4,6777 mol | |
| ≈5:1 |
| 0,9294 mol | |
Czyli na 5 cząsteczek wody przypada 1 cząsteczka amoniaku.
Mateusz jesteś może na forum

Jak coś to sprawdź moje obliczenia
20 lis 12:35
Mateusz: Rachunków nie sprawdzam bo i tak pewnie podzieliłes na kalkulatorze a więc o pomyłce nie ma
mowy

algorytm rozwiązania jest jak najbardziej poprawny
20 lis 12:51
Mateusz: Tylko przyczepiłbym sie do tego zebys ten stosunek ilosciowy zapisał jak go liczysz zeby
kuzynka tez np wiedziała skąd to się wzieło
skoro policzylismy ze na 0,9294 cząsteczki NH
3 przypada 4,6777 cząsteczek H
2O to układając
proporcje licze :
4,6777 cząst H
2O→0,9294 cząst NH
3
x cząst H
2O → 1 cząst NH
3
20 lis 13:06
Grześ: Okej, rozumiem o co Ci chodzi. Kuzynka przygotowuje się do olimpiady w poniedziałek, mówiłem
jej, że jakby miała jakiś problem, to żeby tu napisała.
Jak coś to byś jej pomógł
20 lis 13:34
Grześ: podbijam pytanko do szanownego Mateusza
20 lis 13:56
Grześ: 
20 lis 13:56
Mateusz: A z czego pisze olimpiade z chemii

a jaki poziom

gimnazjum czy szkoła srednia pomóc zawsze
moge jak mi nic pilnego nie wypadnie np praca
20 lis 14:37
Grześ: gimnazjum. Jeśli się nie mylę to taki przedmiotowy, co jest organizowany przez WOM(Wojewódzki
Ośrodek Metodyczny chyba)
20 lis 15:03