proszę o pomoc
piernik: sprawdź następujące tożsamości:
1. ctgx+sinx/1+cosx=1/sinx
2.(tgx+ctgx)2=1/sin2xcos2x
20 lis 12:19
Godzio:
co jest w liczniku w 1. ?
20 lis 12:21
Godzio:
2.
| | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | |
L = (tgx + ctgx)2 = ( |
| + |
| )2 = ( |
| )2 = |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
20 lis 12:21
piernik: ctgx
20 lis 12:23
Godzio: Rozumiem, że ctgx jest po ułamkiem
| | sinx | | cosx | | sinx | |
L = ctgx + |
| = |
| + |
| = |
| | 1 + cosx | | sinx | | 1 + cosx | |
| cosx + cos2x + sin2x | | 1 + cosx | | 1 | |
| = |
| = |
| = P |
| (1 + cosx)sinx | | (1 + cosx)sinx | | sinx | |
20 lis 12:24
Godzio:
ctgx jest po za

*
20 lis 12:24
piernik: dziękuje
20 lis 12:29
Ania: tgx−ctgx=(tgx−1)(ctgx+1)
7 wrz 19:29
sawa:
P= tgx*ctgx+tgx−ctgx−1= 1+tgx−ctgx−1=... =L
7 wrz 21:01