;)
Marcepan: zad.1
sprawdz czy liczba a jest pierwiastkiem wielomianu.
2x3−x2−5x−2, a=−1
zad.2
wyznacz pierwiastki wielomianu
a)f(x)=x2−2x−48
b)g(x)=12(x+3)(2x−1)+(3x−1)(2x−1)
zad.3
uzasadnij,ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba postaci 3n3+15n2+12n jest podzielna przez
6.
20 lis 12:01
Kejti:
1. podstaw za 'x' to 'a' i policz.. jeśli wyjdzie Ci zero, to ta liczba jest pierwiastkiem tego
wielomianu.
20 lis 12:03
Kejti:
2.
a) liczysz jak miejsca zerowe... czyli delta i potem dwa(bądź jeden) pierwiastek.
| | 1 | |
b) g(x)= |
| (x+3)(2x−1)+(3x−1)(2x−1) |
| | 2 | |
przyrównujesz do zera:
| 1 | |
| (x+3)(2x−1)+(3x−1)(2x−1)=0 |
| 2 | |
całe równanie będzie równe zero wtedy kiedy któryś z nawiasów będzie równy zero, więc
przyrównujesz po kolei:
x+3=0 v 2x−1=0 itd..
x=... v x=...
20 lis 12:06
Godzio:
Zad 1
Jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu to W(a) = 0
?
Sprawdź czy zachodzi ta równość W(−1) = 0
Zad 2
a)
a = 1, b = − 2, c = −48
Δ = b
2 − 4ac = ... > 0
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
x1 = |
| lub x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
| | 1 | |
b) g(x) = |
| (x + 3)(2x − 1) + (3x − 1)(2x − 1) |
| | 2 | |
Najpierw wyłącz wspólny czynnik przed nawias a następnie to zsumuj to co Ci zostanie z każdego
iloczynu, przyrównaj nawiasy do zera i wylicz pierwiastki
Zad 3
policz deltę, pierwiastki i zapisz postać iloczynową
3n
3 + 15n
2 + 12n = 3n(
n2 + 5n + 6]) = 3n(n + 3)(n + 2)
n + 2 i n + 3 to 2 kolejne liczby naturalne, jedna z nich jest parzysta a druga nieparzysta
3 * n *
liczba parzysta * liczba nieparzysta =
6 * ... c. n. d.
20 lis 12:08
Tragos: 3. n ∊ N
3n3 + 15n2 + 12n = 3n(n2 + 5n + 4) = 3n(n2 + n + 4n + 4) = 3n[n(n+1) + 4(n+1) =
3n(n+1)(n+4) ⇒ to jest podzielne przez 6, bo dzieli się przez 3 i (n+1)(n+4) dla dowolnej
liczby naturalnej n jest podzielne przez 2
20 lis 12:08
Tragos: Godzio mały błąd, 3n * 6 = 18n a nie 12n
20 lis 12:09
Godzio:
3n(n
2 + 5n + 4) powinno być i dalej tak jak
Targos
20 lis 12:10
Kejti: 3n3+15n2+12n=3n(n2+5n+4)=3n(n+1)(n+4)
liczba jest podzielna przez 6 wtedy i tylko wtedy gdy jest podzielna przez 3 i przez 2.
3n −> podzielna przez 3
jeśli n będzie liczbą nieparzystą to po dodaniu 1 (pierwszy nawias) liczba będzie parzysta,
więc podzielna przez 2.
jeśli liczba n będzie parzysta, to po dodaniu 4(drugi nawias) nadal będzie parzysta, czyli
będzie podzielne przez 2.
nie wiem czy to wystarczy, może ktoś to umie ładnie zapisać..
20 lis 12:12
Kejti: się rzucili..
20 lis 12:12
Marcepan: dzieki

wlasnie w tym zadaniu 1 nie wychodzi 0 a w odpowiedzi jest ze powinno wyjsc ale
pewnie jest błąd
20 lis 12:21
Kejti: wychodzi
20 lis 12:22
Tragos: W(x) = 2x3−x2−5x−2
W(−1) = 2*(−1)3 − (−1)2 −5(−1) − 2 = −2 − 1 + 5 − 2 = 0
20 lis 12:25
Marcepan: 
myslałam ze trzeba zapisac W(1)
20 lis 12:29