jak rozwiazac nierownosc ?
Anja: log2x(3x−1) > 0
20 lis 11:16
Paula: najpierw dziedzine wyznaczamy czyli 3x−1>0 czyli 3x=1/3 czyli x= jedna trzecia.
Potem robisz tak: log2x(3x−1)>log 2x 20
20 lis 11:29
Paula: czyli 3x−1>1 bo 2 O =1
3x>1+1
3x>2/3
x> dwie trzecie.
20 lis 11:31
Tragos: Paula coś zamotała..
pierw dziedzina, czyli:
2x > 0 ⋀ 2x ≠ 1 ⋀ 3x − 1 > 0
x > 0 ⋀ x ≠ 12 ⋀ 3x > 1
x > 0 ⋀ x ≠ 12 ⋀ x > 13
x ∊ (13, 12) U (12, +∞)
log2x(3x−1) > 0
log2x(3x−1) > log2x1
i teraz masz dwa przypadki:
[ 2x ∊ (0,1) ⋀ 3x − 1 < 1 ] ⋁ [ 2x ∊ (1,+∞) ⋀ 3x − 1 > 1 ]
20 lis 11:43
Tragos: teraz wystarczy to rozwiązać, potem jeszcze musisz uwzględnić dziedzinę i masz odpowiedź
20 lis 11:46
corn: mam takie pytanko

właśnie uczę się logarytmów.. skąd, z czego wynikają te 2 przypadki? [ 2x ∊
(0,1) ⋀ 3x − 1 < 1 ] ⋁ [ 2x ∊ (1,+
∞) ⋀ 3x − 1 > 1 ]
20 lis 13:40
Tragos: bo masz w podstawie logarytmu 2x,
jeśli podstawa ∊ (0,1) zmieniasz znak nierówności, a jeśli podstawa ∊ (1, +∞) to znak
nierówności pozostaje bez zmian
20 lis 13:48
corn: dziękuje
20 lis 14:19