Oblicz logarytm
bar80: Wiedząc, że:
log1227 = a
Oblicz:
log616
20 lis 10:29
Laur: | | log12 16 | | log12 (2*8) | |
log6 16= |
| = |
| =
|
| | log12 6 | | log12 (2*3) | |
| log12 2+log12 8 | | a+log12 8 | |
| = |
|
|
| log12 2+log12 3 | | a+log12 3 | |
Tylko do tego momentu mogę pomóc, dalej już nie wiem jak rozwiązać, dopiero zaczynam przygodę z
logarytmami
20 lis 14:07
Grześ: a ja mam lepszy pomysł, już go przedstawie
20 lis 14:24
Grześ: log
1227=a
Teraz należy przekształcić to, aby wyrazić log
34
Oraz:
20 lis 14:26
bar80: dobra. z tego wychodzi:
log34 = 3a − 1
log32 = 12 * (3a − 1)
i dalej:
log616 = log316 : log36 = 2 log34 : (log33 + log32) =
= (2 * (3a−1)) : (1 + 12 * (3a − 1)) =
= (2 * (3a−1)) : (2*(3a−1) + 1) =
= (3a−1) : ((3a−1) + 12)
czy to można jeszcze uprościć?
20 lis 17:28
bar80: i jeszcze inny przykład, ale ten sam typ zadania :
wiedząc że : log64 = a, oblicz : log
2550. interesuje mnie końcowy wynik, bo ja mam:
20 lis 17:34
Grześ:
| | log50 | | | | 2−log2 | |
log2550= |
| = |
| = |
| |
| | log25 | | | | 2−log4 | |
20 lis 17:37
20 lis 17:38
bar80: ok. to wynik drugiego. a co z tym pierwszym?
20 lis 17:44
Grześ: w tym pierwszym źle coś podstawiłeś, zaraz sprawdzę
20 lis 17:45
bar80: zaraz napisze jak być powinno
20 lis 17:50
Grześ:
Rozszerzam o "a"
| 2(3−a) | | 6−2a | | 6−2a | |
| = |
| = |
| |
| a+1/2(3−a) | | | | | |
20 lis 17:50
bar80: | | 2 * (3a−1) | |
= |
| = |
| | 2*(3a−1) + 1 | |
20 lis 17:54
bar80: dobra. dzięki wielkie
20 lis 18:03
bar80: inne zadanie:
a) log40,2 + log26 + 0,5log2(59)
b) log5 * log20 + (log5)2
20 lis 18:16
Grześ: b) wyłacz log5 przed nawias
20 lis 18:17
Grześ: a) zamień log40,2 na podstawę 2
20 lis 18:18