Ułamki okresowe
konrad509: 1,2(12)−0,1(13)
Domyślam się że trzeba zamienić najpierw na ułamek zwykły. Ale z tym ma problem. Jak mam np.
0,(12) to daje że x=0,1212... i 100x=12,1212.. i liczę dalej tak jak się liczy. Ale co z tym
przykładem zrobić?
19 lis 23:59
sushi_ gg6397228:
tak samo mnozysz przez 100,
wyjda liczby z przecinkami, to mozna potem domnozyc przez kolejne 10
20 lis 00:01
konrad509: x=1,21212...
100x=121,212...
No dobra tu wyjdzie...
10x=1,1313...
1000x=113,131...
A tu tak trzeba by?
20 lis 00:06
think: x = 1,212(12)
100x = 121,212121
z drugim spróbuj podobnie czyli tak pomnożyć aby się ładnie skróciło
20 lis 00:07
brg: mozna to obliczyc z ciągu geometrycznego.
Liczba 1,2(12) składa sie z :
1,2 + (0,12)
0,(12)= 0,12 + 0.0012 + 0.000012 +.......... itd.
mamy zatem ciag geometryczny o wyrazie a1=0,12 i ilorazie ciagu = 1/100
zatem:
ze wzoru mamy : 0,12 4
__________= ___
1−0,01 33
czyli calkowita wartośc liczby to 1,2 + 4/33 = 165/33 + 4/33 = 169/33
20 lis 00:18
brg: 2 liczbę wyliczamy tak samo
20 lis 00:20
Gustlik: Sushi, nie trzeba domnażać przez 10, wystarczy oddzielić pionową linią część okresową od
nieokresowej w miejscu, gdzie zaczyna się okres mniejszej z tych liczb (tej na dole), potem
odjąć i w ułamku zwykłym, przesunąć przecinki. Ten "punkt podziału" wcale nie musi być na
przecinku.
x=1,212121212.../*100
100x = 121,2121212...
−x = − 1,2121212...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
99x = 120 /:99
| | 120 | |
x= |
| − na razie nie skracam ani nie wyciągam całości, bo nie wiem co wyjdzie z |
| | 99 | |
drugiego ułamka,
y=0,113131313.... /*100
100y = 11,3
|131313...
−y = − 0,1
|131313...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
99y = 11,2 /:99
| | 112 | |
y = U {11,2}{99}= |
|
|
| | 990 | |
Teraz liczę działanie
| 120 | | 112 | | 1200 | | 112 | | 1088 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| =
|
| 99 | | 990 | | 990 | | 990 | | 990 | |
20 lis 00:21
sushi_ gg6397228:
99y = 11,2 /:99
| | 11,2 | | 112 | |
y = |
| = |
| −−> TY tutaj domnozyles na 10 ,a sie do mnie ...... |
| | 99 | | 990 | |
20 lis 00:26
konrad509: Dobra, to już wszystko jasne. Dzięki.
20 lis 00:26
Gustlik: Mi chodzi tylko o sprecyzowanie JEDNEJ zasady: okres 1−cyfrowy − mnżymy przez 10, okres
2−cyfrowy − przez 100, 3−cyfrowy przez 1000 itd., a nie sie przyczepiać do Ciebie. A potem
oddzielamy pionową linią część nieokresową od okresowej tam, gzdie zaczyna się okres mniejszej
z tych liczb, czyli tej, którą odejmujemy. Ten punkt podziału NIE MUSI być na przecinku, jak
uparcie liczą nauczyciele. Potem można domnożyć już w ułamku. Szczegóły znajdziesz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1131 .
20 lis 00:39