Wyrazenia wymierne
Artur45: Jak przerzucę przed znak = to jaki będzie znak ?
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| = − |
| to akurat proste |
| + |
| = 0 |
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
a te ?
19 lis 23:19
Artur45: Kurcze nikt nie pomoze?
19 lis 23:40
brg: nie rozumiem dokładnie co masz na myśli......
19 lis 23:43
Eta:
założenia ( mianowniki różne od zera)
1/ 1−x ≠0 i x−1≠0 => x ≠1
pomnóż "na krzyż"
−x( 1−x) = 1( x−1)
dokończ, pamiętaj o założeniu

2/ podobnie ............
19 lis 23:44
Artur45: przeciez napisałem o co mi chodzi nie chce tego liczyć tylko wszystko przesunąć przed znak =
chodzi mi o to jak się znak zmieni
19 lis 23:49
sushi_ gg6397228:
a gdzie chcesz znak zmienic −− w liczniku czy mianowniku
19 lis 23:51
Artur45: no chyba jak sie przenosi to tu i tu
19 lis 23:53
sushi_ gg6397228:
nie, albo minus zmieni cos w liczniku albo zmieni cos z mianowniku
19 lis 23:55
sushi_ gg6397228:
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| + |
| =0 <==> |
| + |
| =0 |
| x | | −(x−8) | | x | | −x+8 | |
19 lis 23:57
Eta:
To
Arturze nie "zawracaj gitary"


!
19 lis 23:57
Artur45: ja po prostu chciałem żebyście te 2 przykłady przeniesli przed = i bym zobaczył co wyszło tak
trudno było zrozumiec Eta ?
19 lis 23:58
Artur45: czyli ten + albo − w środku między ułamkami dotyczy tylko licznika?
20 lis 00:03
sushi_ gg6397228:
dotyczy calego ulamka, jak masz minus to mozesz albo z nim pojsc do licznika, albo do
mianownika
20 lis 00:05
sushi_ gg6397228:
| 5 | | 2 | | 5 | | −2 | | 5−2 | |
| − |
| = |
| + |
| = |
| =... |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
albo
| 5 | | 2 | | 5 | | 2 | | 5+2 | |
| − |
| = |
| + |
| = |
| =... |
| −3 | | 3 | | −3 | | −3 | | −3 | |
20 lis 00:08
Artur45: dzeki bardzo sushi wszystko wychodzi
20 lis 00:10