z Δ OBW prostokątnego o kątach ostrych 30o, 60o
| 8√3 | ||
IBWI= 2*IOBI = 8 i H= | = 4√3
| |
| 2 |
| a√3 | ||
IOBI = | ||
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp= | =........
| |
| 4 |
| 1 | ||
V= | Pp*H = ........ | |
| 3 |
Zgodnie z treścią zadania "odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi" tzn odległość
punktu od prostej jest to najkrótszy odcinek punktu od prostej prostopadły do prostej na rys.
odcinek x = 4 cm
Oznaczenia: hp − wysokość podstawy
a − krawędź podstawy
H − wysokość ostrosłupa
V − objętość
Z rysunku wynika że,
| x | ||
= sin 60° = √32
| ||
| 23hp |
| 2√3hp | ||
a = | = 8 cm
| |
| 3 |
| ahp | H | |||
V = | * | = 4223 cm3 | ||
| 2 | 3 |