Z trescia.
Paula: W czasie wakacji marcin przejechał rowerem ze stała predkościa odleglość z miasteczka A do B
liczac 120 km. Gdyby jechal ze srednia predkoscia o 5 km. na godz wieksza to, przejechalaby te
odleglosc w czasie o 2 godz krotszym. Wyznacz srednia rzeczywista predkośc Marcina i
rzeczywisty czas przejazdu.
19 lis 22:57
M4ciek:
Zastanow sie troche

Klasyczne zadanie z dwoma ukladami rownan.
19 lis 22:58
Eta:
v*t= s dla v,t >0
v*t= 120
i (v+5)(t−2)=120
teraz dodzieła, rozwiąż ten układ równań
19 lis 23:01
Paula: A moglabys Mi to rozwiazac
19 lis 23:13
Eta:
z drugiego równania po wymnożeniu
v*t−2v +5t −10=120
| | 10+2v | |
120 −2v +5t −10= 120 => 5t−2v= 10 => t= |
|
|
| | 5 | |
podstawiasz do pierwszego równania:
10v +2v
2 = 600 /:2
v
2 +5v −300=0 Δ=...... v
1=...... v
2=........
pamiętaj,że v >0 i t>0
to t
1= ...... t
2=.......
teraz dokończ .........
19 lis 23:55