może mi ktoś wyszukać błąd wykonaj działanie i określ stopień otrzymanego wielom
minka: (4x2−7x+3)−(x2−5x+9)−(8x2+6x−11)=(4−8−1)x2−(7−5+6)x+(3+9−11)=−5x2+8x+8
a w książce jest odpowiedź −5x2+8x+5 gdzie mam błąd
19 lis 22:52
M4ciek:
Masz cala odp. dobrze oprocz ostatniej liczby to sprawdz sobie same liczby:
...3)−(.....+9)−(....−11) = 3 − 9 + 11 = 5
19 lis 22:54
M4ciek: sprawdz same liczby ktore nie stoja przy zmiennej x
19 lis 22:56
brg: w 2 nawiasie w 2−gim kroku ma byc (−7+5−6) a 3 nawiasie (3−9+11)
19 lis 22:56
minka: Dziękuje bardzo za poprawienie moich błędów
19 lis 23:07