def granicy
brg: Objaśnienie definicji graniocy ciągu.
Ciąg niekończony {Un} ma granicę g, jezeli dla każdej liczby dodatniej∊ (chocby bardzo małej)
mozna znaleść w ciągu (istnieje w ciągu) takie takie miejsce N, że dla każdego n≥N zachodzi
nierównosć : |Un−g|<∊
Choc robię większośc zadań z granic, to jednak nie do końca rozumiem samą definicję.
Mianowicie co znaczy 'że dla każdej liczby dodatniej liczby ∊ mozna znaleść takie miejsce N'
Czym jest to miejsce

? , może ktos wytłumaczyc tą nierowność na przykladzie ?
19 lis 22:45
Basia:
to po prostu wskaźnik wyrazu ciągu począwszy od którego, warunek jest spełniony
przykład:
an = 1n
niech ε=11000
kiedy an<ε ? ⇔
1n<11000 ⇔
n>1000
czyli wszystkie wyrazy począwszy od a1001 ten warunek spełniają (to jest to miejsce, o które
pytasz)
tak samo dla dowolnego ε
1n<ε ⇔
n>1ε
czyli istnieje takie N=int(1ε)+1, że dla każdego n≥N |1n−0|<ε czyli
1n → 0
oczywiście to niemal najprostszy możliwy przykład, ale właśnie dlatego nieźle tu widać o co
chodzi
19 lis 22:55
19 lis 23:05