szreg liczbowy
brg: zbadać zbieżnośc szeregu
∑ (n+2)/(2n3 −1)
n=1
19 lis 22:34
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
szereg zbiezny kryterium porownanwcze z szeregiem |
| |
| | 2n2 | |
19 lis 22:59
brg: iwem, ale nie wiem jak to rozpisać
19 lis 23:06
Basia:
2n
3−1≥n
3
(to łatwo można udowodnić indukcyjnie)
| | n+2 | | n+2 | | n | | 2 | |
∑ |
| ≤∑ |
| = ∑ |
| +∑ |
| = |
| | 2n3−1 | | n3 | | n3 | | n3 | |
| | 1 | | 2 | |
∑ |
| + |
| a to są szeregi harmoniczne st.2 i 3 czyli zbieżne ⇒ |
| | n2 | | n3 | |
suma też jest zbieżna ⇒ na mocy kryterium porównawczego Twój szereg jest zbieżny
19 lis 23:22
Basia:
bez indukcji też łatwo
n3≥1 ⇒
n3+n3≥1+n3 ⇒
2n3≥1+n3 ⇒
2n3−1≥n3
19 lis 23:25
sushi_ gg6397228:
∑a
n i ∑b
n
| an | |
| = liczba to szeregi zachowuja sie tak samo |
| bn | |
19 lis 23:26
brg: Basia swoim pomyślinkiem zawstydza mnie raz po raz

Naprawdę podziwiam.
19 lis 23:35
Basia:
jak najbardziej, ale z doświadczenia wiem, że nie wszyscy znają kryterium ilorazowe
a porównawcze wszyscy
poza tym dokładnie ilorazowe mówi tyle
Jeżeli lim
n→∞ (an/bn) = g i 0<g<+
∞ to szeregi ∑a
n i ∑b
n są tego samego typu.
Ponadto:
Jeżeli lim
n→∞ (an/bn) = 0 i ∑bn jest zbieżny, to ∑an jest zbieżny.
Jeżeli lim
n→∞ (an/bn) =
∞ i ∑an jest zbieżny, to ∑bn jest zbieżny.
w Twoim przykładzie
19 lis 23:42
ania: ∑{n2+2n+1}{4n4 − 3n}
9 sty 15:43