Dziedzina
Artur45: Powiedzcie mi czy dobrze określam dziedzinę
1. (x − 2)(X + 1)(x
2 − 5) = 0
X ∊ {2, −1, −
√5,
√5}
D = R \ {−2, 2}
D = R \ {−
3√2}
x ≠ 2 i −2
Sprzeczne ?
19 lis 22:25
Eta:
1/ D= R
2, 3, ok
4/ x4−2=0 <=> x= 4√2 lub x= −4√2
d= R \ { −4√2, 4√2}
19 lis 22:32
M4ciek: 4. jest zle
19 lis 22:32
Tragos: W 1. dziedzina przecież jest R, to co podałeś to jest rozwiązanie tego równania
19 lis 22:33
sushi_ gg6397228: 1 x∊R
2 ok
3ok
4 x ∊R \ {−√2, √2 }
19 lis 22:33
sushi_ gg6397228:
4, R\ {−4√2, 4√2}
19 lis 22:35
Eta:
sushi .............. coś nie tak z tą dziedziną w przykładzie 4/
19 lis 22:35
Eta:
teraz ok
19 lis 22:37
Artur45: w 1 nie moze byc R a w ostatnim mialo byc x
2 ja dalem do 4 sory l
19 lis 22:40
Artur45: dlaczego piszecie ze np w 4 rozwiązaniem sa wyszstkie liczby rzeczywiste przecież porównuje się
to z zerem a żadna liczba nie da prezcież 0
19 lis 22:41
Artur45: a nie przeczytalem tego co napisal Tragos

wybacz
19 lis 22:43
Artur45: a napiszcie przyjład kiedy równanie jest sprzeczne prosze
19 lis 22:43
Artur45: aha dziedzina i równanie sprzeczne to 2 różne rzeczy tak dziedziną mogą być wwszuystkie liczby
Rzeczywiste a równanie i tak może być sprzeczne?
19 lis 22:48