jak rozwiazac te 2 zadania
zad.1
w trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych 3 i 4 wysokosc poprowadzona z wierzcholka kąta ma
długosc?
zad.2
miara kata wewnetrznego dziecieciokata foremnego jest równa?
liczylam to tak: 360:10=36 ale to chyba o nie to chodzi
dziesięciokąt foremny jest sumą dziesięciu takich trójkątów jak te dwa, które narysowałam
| 360 | ||
α= | =36 | |
| 10 |
a=3
b=4
z tw.Pitagorasa przeciwprostokątna c=5
c2=a2+b2=9+16=25
x+y=5
x2+h2=a2
y2+h2=b2
x2+h2=9
y2+h2=16
−x2−h2=−9
y2+h2=16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y2−x2 = 7
(y−x)(y+x)=7
(y−x)*5=7
y−x=75
x+y = 5
−x+y = 75
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2y = 255+75=325
y = 165
h2=b2−y2
h2=16−165 = 80−165 = 745
| √74 | √370 | |||
h = | = | |||
| √5 | 5 |
| 8 | 8√5 | |||
h = | = | |||
| √5 | 5 |
c2 = 25
c = 5
| 3 * 4 | 12 | |||
z przyrównania pól: ab = hc ⇒ h = | = | | ||
| 5 | 5 |
| x | h | a | 3 | ||||
= | = | = | |||||
| h | y | b | 4 |