monotoniczność funkcji
wesoła: pomocy !
wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji:
zad.3 przykład b)
rozwiązanie:
f(x) = x(1+x
2)
f(x) = x
3+x
f'(x)=3x
2+1
| | 1 | |
funkcja maleje (−∞; − |
| ) |
| | 6 | |
| | 1 | |
funkcja rośnie ( − |
| ; +∞) |
| | 6 | |
19 lis 22:11
Basia:
Chryste Panie !
f'(x) = 3x2+0*x+1
a=3, b=0, c=1
Δ=02−4*3*1 = −12
p = 0 q=1
20 lis 00:05
sushi_ gg6397228:
| | x | |
oraz najpierw byla funkcja f(x)= |
| a za chwile sie pojawiła f(x)=x(1+x2)=x3+x |
| | 1+x2 | |
20 lis 00:12