Rozwiaz równania
monika: Rozwiaz równania
a) 4x−5 *16x+3 =64
b)log2(10x)+log(x)=19
19 lis 22:09
sushi_ gg6397228:
a) zamien po podstawe 2 lewa o prawa strone
log (10x) * log (10x) + log (x)= 19
(log 10 + log x)* (log 10 + log x) + log x = 19
(1 + log x)* (1 + log x) + log x = 19 podstawienie log x= t
19 lis 22:11
Godzio:
w a) chyba by lepiej było 4x = t
19 lis 22:13
sushi_ gg6397228: tam jest mnozenie, wiec nie trzeba robic podstawienia
19 lis 22:17
Godzio:
a no tak nie zauważyłem
19 lis 22:18
monika: w a wyjdzie 23
19 lis 22:24
monika: a b moge tak bardziej krok po kroku prosic wytłumaczenie
19 lis 22:25
monika: b)
19 lis 22:26
sushi_ gg6397228: b) rozpisalem do tego
(1 + log x)* (1 + log x) + log x = 19 podstawienie log x= t
(1+t)(1+t) +t= 19 wymnazamy, potem delta itp t1, t2
t1= log x
t2= log x
19 lis 22:27
monika: dzieki za pomoc
19 lis 22:41