EKSTREMA FUNKCJI
aga: EKSTREMA FUNKCJI b) Plis:
Znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
y=x3 − 3x2
f(x) = x3 − 3x2
f'(x)=3x2−6x
f'(x)=3x(x−2)
warunek konieczny: f'(x)=0 ⇔ 3x=0 lub x−2=0
x=0 x=2
plis < ZAĆMIENIE>
19 lis 22:02
sushi_ gg6397228:
badamy znak wokol miejsc zerowych: czy bedzie "−" czy "+"
19 lis 22:12
sushi_ gg6397228:

z "+" na"−" maksimum
z "−" na "+" minimum
19 lis 22:16
wesoła: czyli:
x −
∞ 0 ..... 1 ..... 2 +
∞
f'(x) dodatnia 0 ujemna x ujemna 0 dodatnia
f(x) rośnie Max maleje x maleje Min rośnie
Odp:
f
max =f(0) = 0
f
min = f(2) = −4
plis
19 lis 22:38