...
Anna: Obrazem odcinka AB, gdzie A=(1,0) i B=(2,1) w jednokładności o skali k>1 i środku P jest
odcinek CD, gdzie C=(4,0), D=(6,2).
Zapisz równanie okręgu o środku w punkcie P i promieniu |AB|.
19 lis 21:38
Anna: wiem,że to może sprawić problem,ale błagam o pomoc... sama sobie z tym nie poradzę
19 lis 21:47
sushi_ gg6397228: zrob rysunek
jaki jest wzor na jednokladnosc
19 lis 22:05
Anna: wzór na jednokładność:
Jos(x,y)=(x',y')
{x'=s*x
{y'=s*y
o ten wzór chodzi?
19 lis 22:12
Eta:

skoro skala k>1 to odcinki AB i CD leżą po jednej stronie
→ →
PC = k* AC
|CD| =
√22+22=
√8= 2
√2
|AB|=
√12+12 =
√2
→ →
zatem: PC= 2*AC
→ →
PC= [ x
C − x
P, y
C−y
P] AC= [ x
C−x
A, y
C − y
A
→ → →
PC= [ 4−x
P, 0−y
P] AC= [ 3, 0] to 2*AC= [6,0]
to 4−x
P= 6 i y
P= 0
x
P= −2 i y
P= 0
P(−2,0)
P= S( −2,0) r= |AB|=
√2 to r
2= 2
o: ( x+2)2 +y2= 2
]
19 lis 22:21
sushi_ gg6397228:
z rysunku widac ze skala jest 2
tylko z tym punktem cos nie tak
19 lis 22:24
Eta:
sushi w którym miejscu jest ......."z tym punktem coś nie tak" ?
19 lis 22:28