pomocy!!!
Tamo: iz
2+z(3−i)−2i−2=0 pomocy

19 lis 21:35
Anna: co masz obliczyż z? może z delty spróbuj
19 lis 21:38
sushi_ gg6397228:
niech z= x+bi , powymnazaj a potem porownaj czesci urojone z urojonymi a rzeczywiste z
rzeczywistymi
19 lis 21:44
Anna: iz2+z(3−i)−2i−2=0
Δ1=b2−4ac=(3−i)2−4i(−2i−2)=9−6i−i2+8i2+8i=9i2+2i+9
9i2+2i+9
Δ2=b2−4ac=22−4*9*9= Δ<0
nie wiem czy o to chodzi...?
19 lis 21:45
Mateusz: [P[Anno] tu nie chodzi o rozwiązanie równania kwadratowego to zupełnie inny zbiór liczb tzw
zespolonych nie rzeczywistych i o co innego tu chodzi zupełnie liczby zespolone różnią się tym
od zbioru lczb rzeczywistych że i2=−1 jest prawdziwe oczywiscie tylko w tym zbiorze
19 lis 21:50
Anna: aha,wybaczcie jeszcze o liczbach zespolonych nie miałam...dlatego pierwsza na myśl wpadło mi
równanie kwadratowe..
19 lis 21:53
Mateusz: No i raczej nie będziesz miała bo o ile się nie myle w programie szkoły średniej juz ich nie ma
19 lis 21:55
Tamo: ok. dzieki za pomoc. udalo mi sie rozwiazac. pozdrawiam
20 lis 06:50