rozwiąz rownanie
broda1: 3(x−4)2−4(x+1)(x−2)=6−x2
19 lis 20:59
Godzio:
3(x2 − 8x + 16) − 4(x2 − x − 2) = 6 − x2
3x2 − 24x + 48 − 4x2 + 4x + 8 = 6 − x2
−20x + 66 = 6
−20x = −60
x = 3
19 lis 21:10
broda1: | 3x−1 | | 13−x | | 7x | | 11(x+3) | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 5 | | 2 | | 3 | | 6 | |
19 lis 21:26
sushi_ gg6397228: wszystko *30 (aby pozbyc sie mianownika)
19 lis 21:35
broda1: mam mnozyc tylko licznik czy mianownik tez
19 lis 21:45
sushi_ gg6397228:
| | 3x−1 | |
30* |
| = 6( 3x−1)= ... |
| | 5 | |
tak samo z kolejnymi
19 lis 21:57
broda1: 90x−30−390−30x=210x−330(30+90)
90x−30x+210x+30x=30−390−330+90
300x=−600:300
x=−2
bardzo prosze o sprawdzenie
19 lis 21:58
sushi_ gg6397228: ostatni Twoj post ( powiedzmy ze go nie bylo)
19 lis 22:08
Tragos: nom, źle

mnożysz normalnie wszystko przez 30, czyli:
| 3x−1 | | 13−x | | 7x | | 11(x+3) | |
| − |
| = |
| − |
| / * 30 |
| 5 | | 2 | | 3 | | 6 | |
6(3x−1) − 15(13−x) = 10*7x − 55(x+3)
dalej już licz sam
19 lis 22:12