potrzebuję naprowadzenia
miroslaw52: Jak obliczyć obwód i pole prostokąta mając takie dane − długość przkątnej d=x
i kąt α=y między jego przekątnymi. Zadanie które psuje mi początek weekendu.
19 lis 20:37
Orzech: przekątne przecinają się w połowie. z trygonometrii wyznacz boki
19 lis 20:41
miroslaw52: Orzech − dzieki za podpowiedź. Coś bliżej, zrób założenie, że mirosław45 wie jak wygląda
prostokąt, bardziej "łopatologicznie"
19 lis 21:29
think:

są zdaje się dwa warianty... {przedstawiam na rysunku}
w obu przypadkach korzystamy z tw. cosinusów
ad rys I
| | x | | x | | x | | x | |
b2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 − 2* |
| * |
| cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
natomiast
| | x | | x | | x | | x | |
a2 + b2 = x2 ⇒ a2 = x2 − (( |
| )2 + ( |
| )2 − 2* |
| * |
| cosα) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
drugi przypadek analogicznie tylko, że
| | x | | x | | x | | x | |
a2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 − 2* |
| * |
| cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
natomiast
| | x | | x | | x | | x | |
b2 = x2 − (( |
| )2 + ( |
| )2 − 2* |
| * |
| cosα) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lis 21:50
miroslaw52: think:
Wielkie dzięki, zrobiło jaśniej.
19 lis 22:12