ekstrema lokalne funkcji
aga: Plis:
Znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
Przykład a)
y=4x−x2
f(x) = 4x−x2
f'(x)=4−2x
warunek konieczny: f'(x)=0 ⇔ −2x+4=0
x=2
x − ∞ 2 + ∞
f ' (x) minus 0 minus
f(x) rośnie Max maleje
Odp:
f(max) = f(2) = 4
Spr. y=4x−x2 = 4*2 − 22 = 4
19 lis 20:28
sushi_ gg6397228:
f '(x) dodatnia 0 ujemna
PS. masz zwykla parabole, wiec pochodna niepotrzebne
f(x)=−x(x−4) miejsca zerowe 0 i 4 wiec wierzcholke x=2 y= 4 (maksimum)
ymax= f(2)=4
19 lis 20:35
aga:
sushi bardzo, ale to bardzo dziękuję
19 lis 21:12