walec
kazimierz: a czy to mam dobrze?
Stalowy walec o objętości 36π3 przetopiono na kulki o promieniu 3 mm. Ile takich kulek
otrzymano?
r= 3 mm
V=43πr3
V=43π *27
v=4π * 9
V=36π cm2 = 36000cm3
36000π36π=1000
otrzymamy 1000 takich kulek
19 lis 20:13
Eta:
czy V (walca)= 36π cm3 ?
19 lis 20:23
kazimierz: tak walca 36πcm3
19 lis 20:30
Eta:
V (walca) = 36π cm
3= 36 000 π mm
3
bo 1cm
3 =10mm*10 mm *10 mm= 1000mm
3
V ( jednej kulki)= 36 π mm
3
| | 36 000π mm3 | |
zatem |
| = 1000 kulek |
| | 36π mm3 | |
19 lis 20:30
kazimierz: Boże całkiem ogłupiałem jeszcze chwila a zapomnę jak się nazywam,niby proste a zakręciłemsię
jak ślimak w swym domku
19 lis 20:38
kazimierz: czyli objętość tej kulki mam dobrze ?
19 lis 20:43
kazimierz: możesz m ito zadanie napisać po kolei bo nic nie zrozumie , tak się zakręciłem
19 lis 20:45
Eta:
wszystko jasne

nie ma co się "zakręcać"
"odkręcając ślimaka"
| | 4 | | 4 | |
V( 1 kulki) = |
| πr3 = |
| π*27= 36π mm3
|
| | 3 | | 3 | |
V( walca) = 36π cm
3 = 36 000 π mm
3
| | V(walca) | |
teraz podziel |
| = 1 000 kulek zmieści się w tym walcu
|
| | V( 1 kulki) | |
i to wszystko ........ powodzenia w następnych zadankach
19 lis 21:05