rozwiąż nierówność
monia: Rozwiąż nierówność
||x−2|−4|<2
19 lis 19:57
19 lis 20:01
Gustlik: Ja mam taki sposób:
||x−2|−4|<2
t=|x−2|
|t−4|<2
t=4+2 v t=4−2
t=6 v t=2
Rysuję oś, ponieważ jest znak < więc przedziały "do środka", czyli t€(2, 6)
więc rozwiązuję to dalej jako układ (koniunkcję) dwóch nierówności:
t<6 i t>2
wracam do podstawienia:
|x−2|<6 i |x−2|>2 i rozwiązuję tą sama metodą, co
nierówność z t:
x=2+6 v x=2−6 i x=2+2 v x=2−2
x=8 v x=−2 i x=4 v x=0 → znak >, więc przedziały "na zewnątrz"
x€(−2, 8) i x€(−∞, 0)U(4, +∞)
Odp: x€(−2, 0)U(4, 8)
20 lis 00:00
Gustlik: Errata: w pierwszej nierówności powinno być x=8 v x=−4 i przedział x€(−4, 8), a więc
odpowiedź będie taka:
x€(−4, 0)U(4, 8)
20 lis 00:03
Eta:
A ja mam taki

Ix−2I −4 <2 i Ix−2I −4 > −2
Ix−2I < 6 i Ix−2I > 2 ( tu z interpretacji geometrycznej modułu)
x€( −4,8) i x€ ( −∞, 0) U( 4,∞)
wybieramy cz. wspólną i mamy
odp: x
€(−4,0) U ( 4,8)
pozdrawiam
Gustliku
20 lis 00:26
Gustlik: Można i tak, ja też liczę z interpretacji geometrycznej modułu. Pozdrawiam.
20 lis 00:42