procety
mariusz: Dwie siostry Kasia i Basia są współwłaścicielkami działki. przy czym Kasi jest 40%. większa od
części Basi. Basia przeznaczyła na budowę domu 21% powierzchni swojej działki to jest 210m
2.
oblicz pole powierzchni całej działki. jaki procent całej działki stanowi działka Basi

wyniki zaokrąglij do 1%
19 lis 19:37
Eta:
omg

x −−− wielkość działki Basi , x >0
1,4 x −−− wielkość działki Kasi
0,21 x= 210 => x = 1 000 m
2 −− wielkość działki Basi
1,4*1000 = 1 400 m
2 −−− wielkość działki Kasi
wielkość całej działki =.............
| | wielkość dz. B | |
|
| *100%=............
|
| | wielkość całej działki | |
teraz dokończ rachunki
19 lis 19:49
mariusz: ok postaram się
napisze co mi wyjdzie
19 lis 19:56
mariusz: wielkosc całej działki = to działka kasi+basi
wychodzi 2 400m
2
dobrze
dobrze

jak zaokrąglić do 1 %
19 lis 20:23
Eta:
19 lis 20:23
Eta:
co w tym trudnego?
41,66% ≈ 41,7 %
19 lis 20:24
Eta:
oj sorry do kładność do 1% ( myślałam,że do 0,1%)
zatem
41,66%≈ 41%
19 lis 20:26
19 lis 20:33
Grześ: Eta, jak ty przybliżasz

0,66 jest większe od 0,5 czyli przybliżamy:
41,66%≈42%
19 lis 20:36
Eta:
No fakt , zwykły chochlik ( nie podejrzewasz mnie chyba,ze tego nie wiem?

Jak będziesz w moim wieku, to też będzie Ci wzrok siadał , patrząc na klawiaturę

dzięki za poprawkę, pozdrawiam wnikliwego
Grzesia
19 lis 21:31