stereometria
Zenek:

Witam. Proszę o pomoc

Naczynie w kształcie walca o pojemności 240π cm
3, używane do przeprowadzania doświadczeń z
ciekłym azotem, odlane jest w całości z metalu. Wysokość naczynia wynosi 18 cm, a grubość
wszystkich jego ścianek jest równa 3 cm. Przekrój osiowy naczynia pokazany jest na rysunku.
Oblicz, ile cm
3 metalu zużyto na wykonanie tego naczynia.
19 lis 18:43
Kejti: przyjmijmy, że to naczynie składa się tak jakby z dwóch walców, dużym na zewnątrz i małym w
środku. Odstępy między nimi to 3cm, czyli promień podstawy dużego(R), jest o 3cm większy od
promienia małego(r), tak samo wysokość(h i H). Objętość tego naczynia, to objętość tego małego
walca w środku, więc mamy:
H=18
h=15
r+3=R
Vm=240π
V=πr2h
πr2h=240π
r=...
policz to.
19 lis 18:48
Zenek: oki już wiem, wielkie dzieki
19 lis 18:58