Prawdopodobieństwo-roz.
Kasia-Rz: Wśród dziesięciu osób pięć zna język angielski, siedem język niemiecki i sześć osób zna
francuski, przy czym każda z osób zna przynajmniej jeden z tych języków. Oszacuj
prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba zna trzy języki.
Odpowiedz w książce jest taka 0<=P(A)<=0,4
19 lis 18:19
Kasia-Rz: Hej, jest tam kto?
19 lis 23:01
sushi_ gg6397228:
policz ile jest wszystkich osob co zna jezyki 5+7+6=...
potem trzeba narysowac trzy zbioru i popatrzec jaka bedzie czesc wspolna
19 lis 23:05
Kasia-Rz: Osób jest 10. Nie wiem o co chodzi w tym zadaniu. Bardzo proszę o rozpisanie

I bez zbiorów miało być to rozwiązanie.
19 lis 23:19
sushi_ gg6397228:
(...)pięć zna język angielski, siedem język niemiecki i sześć osób zna francuski,(...)
ile masz osób
19 lis 23:23
Kasia-Rz: No osób jest 10 przecież. I w tych 10 jest np. jedna co zna 3 języki. Nie rozumiem do czego
zmierzasz.
19 lis 23:33
sushi_ gg6397228:
masz policzyc ile jest osob w poscie o 23.23
19 lis 23:35
Eta:

skoro każda osoba zna przynajmniej jeden język to P(A) >0
to na rys. jest maxymalna opcja
A −−−− co najwyżej
4 osoby mogą znać trzy języki
| | 4 | |
P(A) ≤ |
| = 0,4 i P(A) >0
|
| | 10 | |
0< P(A) ≤ 0,4
19 lis 23:36
Kasia-Rz: 5+7+6=18. I co z tego?
19 lis 23:36
sushi_ gg6397228:
to znaczy ze 8 osob musi uczyc sie przynajmniej dwóch języków
19 lis 23:42
Kasia-Rz: Wcale nie, właśnie o to chodzi. Popatrz na graf Eta.
Czy da się to jakoś rozpisać z działań na zbiorach?
20 lis 08:32
wojtek46656: Niech A − zbiór osób znających angielski, B − zbiór osób znających niemiecki, C − zbiór osób
znających francuski
Niech x oznacza liczbę osób znających 3 języki. Wtedy (10−x) osób zna co najwyżej 2 języki.
Pierwsze spostrzeżenie: wśród osób znających co najwyżej 2 języki są:
− osoby z A nieznające 3 języków (5−x)
− osoby z B nieznające 3 języków (7−x)
− osoby z C nieznające 3 języków (6−x)
Zatem (10−x) ≤ (5−x) + (7−x) + (6−x)
Stąd: 2x ≤8, czyli x ≤ 4
Drugie spostrzeżenie: wśród osób znających co najwyżej 2 języki są:
− osoby nieznające angielskiego (10−5),
− osoby nieznające niemieckiego (10−7),
− osoby nieznające francuskiego (10−6).
Zatem (10−x) ≤ (10−5) + (10−7) + (10−6)
Stąd: x ≥ −2
(nierówność 1) Ponieważ x naturalne, mamy: 0 ≤ x ≤ 4
Prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba zna trzy języki, to x/10. Dzieląc przez 10 strony
nierówności 1 otrzymujemy:
0 ≤ x/10 ≤ 0,4
0 ≤ p ≤ 0,4
21 lis 22:42