elka:
Znajdź obraz punktu A(-1,3) w symetrii względem prostej y=4x+2
6 mar 19:09
wmboczek:
prostopadła ma a=-1/4
z pkt A => 3=1/4+b b=11/4
mamy układ
y=4x+2
y=-1/4x+11/4
P=(3/17,46/17)
A'=A+2APwektor
6 mar 20:02
kasia:
52 210
6 mar 20:17
Artur:
Można to jeszcze zrobić ze wzoru na symetrie punktu względem prostej y=ax , jak chcesz żebym napisał co i jak to daj znać.
W każdym razie punkt A' ma współrzędne x=(23/17) y=(41/17) , czyli A'=((23/17),(41/17))
6 mar 20:24
elka:
Witaj Arturze! Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to proszę napisz co i jak. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
7 mar 07:27