ułamki
mariusz: | 4 | | 5 | | 1 | |
| −(1,2* |
| −0,8)/(− |
| )3 |
| 5 | | 12 | | 3 | |
19 lis 18:07
Eta:
sprawdź, czy wszystko dobrze napisałeś?
19 lis 20:39
Eta:
czy tak:
| | 4 | | (1,2*512 −0,8) | |
|
| − |
| |
| | 5 | | (−13)3 | |
19 lis 20:41
mariusz: tak wyszystko poprawnie
19 lis 20:41
mariusz: akurat było napisane w postaci co ja napisałem

ale to mała różnica
19 lis 20:42
Eta:
tzn. który wariant? pierwszy czy drugi? ....... to bardzo ważne
bo nie chce mi się na darmo liczyć
19 lis 20:43
mariusz: to co ja napisałem
czyli bez kreski ułamkowej
19 lis 20:45
Eta:
W tym sęk,że to
"duża różnica" 
napisz, który wariant ma być ?
19 lis 20:45
mariusz: sam nie wiem
19 lis 20:47
mariusz: a mozna bez kreski ułamkowej
19 lis 20:48
Eta:
a może tak?
| | 4 | |
|
| − ( 1,2*512−0,8) : ( −13)3
|
| | 5 | |
Nie mam zamiaru zgadywać
napisz,który zapis jest poprawny, bo z Twojego nic nie widać!
19 lis 20:48
mariusz: tylko normalnie po kolei zyli jak pametam pierwszy nawias
19 lis 20:49
mariusz: dokładnie tak
19 lis 20:49
mariusz: czyli ostatni
19 lis 20:49
Eta:
Kolego, takie rachunki, to dla mnie "mały pikuś"
ale musisz podać poprawny zapis (jaki ma w końcu być?)
podałam Ci trzy różne? .........(bo dla każdego wyjdzie inny wynik !)
więc się zdecyduj, jeżeli oczekujesz poprawnej odpowiedzi !
19 lis 20:53
mariusz: ostatni trzeci
19 lis 20:55
mariusz: czyli
| 4 | | 5 | | 1 | |
| − ( 1,2* |
| −0,8) : ( − |
| )3 |
| 5 | | 12 | | 3 | |
19 lis 20:58
Eta:
Wrrrrrrr
| | 4 | | 12 | | 5 | | 8 | |
|
| −( |
| * |
| − |
| ) * ( −27)=
|
| | 5 | | 10 | | 12 | | 10 | |
| | 4 | | 5 | | 8 | | 4 | | 3 | | 8 | | 81 | |
= |
| −( |
| − |
| *(−27)= |
| + |
| *(−27) = |
| − |
| =......... |
| | 5 | | 10 | | 10 | | 5 | | 10 | | 10 | | 10 | |
19 lis 20:59
mariusz: to jest prawne
19 lis 20:59
19 lis 21:01
mariusz: a zadanie podobne wysle zaraz
19 lis 21:04
19 lis 21:06
Eta:
| | 316( 32+1) *27 | |
|
| = poskracaj:
|
| | 312( 32+1)*9 | |
| | 316*3 | |
otrzymasz: |
| = 317 −12= ........ |
| | 312 | |
19 lis 21:14
mariusz: wyszło 243
19 lis 21:16
mariusz: dobrze
19 lis 21:16
Godzio:
Tak
19 lis 21:16
mariusz: kto sie pode mnie podszywa? ; p
19 lis 21:17
Eta:
superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
19 lis 21:17
mariusz: niestety ja

nawet nie wiedziałem
19 lis 21:19
Eta:
Godzio ......... wykasuj spamy ( nowego mariusza − intruza)
Ja nie mogę ,bo pracuję na innym kompie
19 lis 21:19
mariusz: Eta góra
19 lis 21:19
Godzio: usunąłem jakieś 2 ale nie wiem, który mariusz to mariusz a który nie
19 lis 21:20
mariusz: jeszcze ostatnie
19 lis 21:21
mariusz: dane liczby
m= 3+
√5
n= 1−2
√5
oblicz
m+n
n−m
m*n
n
2
19 lis 21:24
Godzio:
| | m | |
z tego co widzę to tylko z |
| można mieć problem bo reszta to banały |
| | n | |
| 3 + √5 | | 1 + 2√5 | |
| * |
| = U{3 + 6√5 + √5 + 10}}{1 − 20} = |
| 1 − 2√5 | | 1 + 2√5 | |
19 lis 21:26
19 lis 21:26
mariusz: a reszta
19 lis 21:30
mariusz: jak zrobic
19 lis 21:31
Eta:
Reszta, z czego? ........ z zakupów ?
19 lis 21:32
Godzio: reszta to banały spróbuj chociaż dodawanie, odejmowanie i mnożenie chyba nie jest trudne, a n2
policzysz ze wzoru (a − b)2 = a2 − 2ab + b2
19 lis 21:32
mariusz: ja jestem kep nie umiem matmy
19 lis 21:33
Godzio:
Zakładam że jesteś w gimnazjum, a tam chyba już się umie dodawać, czy może się mylę
19 lis 21:44
mariusz: no poste zad rozwiaze ale gdybym to umial to bym tu nie siedzial i nikog nieblagalopomoc...
19 lis 21:46
Godzio:
Odejmowanie i podnoszenie do kwadratu robię ja, dodawanie i mnożenie Ty

m − n = 3 +
√5 − (1 − 2
√5) = 3 +
√5 − 1 + 2
√5 = 3
√5 + 2
n
2 = (1 − 2
√5)
2 = 1 − 4
√5 + 20 = 21 − 4
√5
19 lis 21:47
mariusz: ok dzieki
19 lis 21:48
lk:
19 lis 18:41