Zadanie konkursowe 2010 Supermatematyk Etap szkolny.
Sierot: Wysokość w trójkącie prostokątnym poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 3:1.
Oblicz długości, na jakie wysokość tego trójkąta podzieliła przeciwprostokątną, jeśli długość
wysokości wynosi 10.
19 lis 17:19
sushi_ gg6397228:
wiec powinienes sam to zrobic, a nie dawac na forum ( to jest po prostu OSZUSTWO)
mozna co najwyzej sprawdzic czy masz dobrze policzone
19 lis 17:31
Sierot: Konkurs był 16.11.10 więc nie widzę tu oszustwa. Jestem ciekaw jak zrobić to zadanie bo nie
udało mi się go zrobić na konkursie.
19 lis 17:33
Kejti: daj mi chwilkę, może coś wymyślę.
19 lis 17:34
sushi_ gg6397228: kłania sie 3 razy Pitagoras
19 lis 17:41
sushi_ gg6397228:
19 lis 17:42
Basia:

h=10
h
2+x
2=b
2
h
2+9x
2 = a
2
a
2+b
2 = 16x
2
b
2 = x
2+100
a
2= 9x
2+100
=================
a
2+b
2 = 10x
2+200
16x
2 = 10x
2+200
4x
2=200
x
2=50
x = 5
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można też wykorzystać podobieństwo trójkątów
19 lis 17:44
Sierot: Dzięki, jestem wdzięczny.
19 lis 17:46
19 lis 17:49
Davi: a masz jeszcze jakieś zadania z tego konkursu

28 lis 19:38
grzyb: basia nie umie odejmować

16 − 10 to nie 4 tylko 6 i jej rozwiązanie jest złe xD hioh hioh
hioh
3 gru 20:08