Wydi: Rozwiąż układ równań!
14 1
------------- + --------------- = 1
2x-y x+y
3 5
------------ - -------------- = 29/14
y-2x 2x+2y
10 sty 23:09
Sigma: Założ x≠y i x≠ y/2
pierwsze równanie
14( x+y) +1( 2x -y) - 1( (2x -y)(x+y)
------------------------------------------- =0
(2x -y)( x+y)
drugie równanie
3*14( 2x +2y) - 5*14( y -2x) - 29( (y -2x)( 2x +2y)
-------------------------------------------------------------- = 0
14( y -2x)( 2x+2y)
wystarczy przy tym założeniu na poczatku
porównać tylko liczniki do zera
14(x+y) + (2x -y) - (2x -y)(x+y)=0
42(2x +2y) - 70(y -2x) - 29(y -2x) (2x+2y)=0
po wymnożeniu i redukcji wyrazów powinno Ci wyjść( wymnożysz to!
przyzwoite równania i dowolna metoda obliczysz x i y
Powodzenia
Uwaga! poprawność obliczonych x i y
sprawdzisz podstawiajac do równań na poczatku zad
i powinna lewa i prawa str. sie sprawdzić!
11 sty 00:55
Wydi: Nie daje rady... nie skraca mi to się przy obliczeniach.
11 sty 14:07
Basia:
to spróbuj inaczej
pomnóż (1) przez 5/2 i dodaj stronami
pomnóż (2) przez -14/3, w pierwszym ułamku minus "wrzuć" do mianownika i tez dodaj
stronami
może coś z tego wyjdzie; powinno
11 sty 14:39
Basia:
wyjdzie na pewno; napisz czy sobie poradziłeś
będę gdzieś za godzinę
11 sty 14:42
Sigma: To może tak!
rozwiazanie przyzwoite x= 2 y = - 3
pierwsze * 5/2 drugie pozostawiamy bez zmiany
1) 70 5 5
---------- + --------- = -----
2(2x -y) 2(x+y) 2
3 5 29
2) --------- - ---------- = --------
- (y - 2x) 2 (x+y) 14 dodajemy stronami
--------------------------------------------------
35 - 3 = = 5/2 + 29/14
----------------
y - 2x
czyli
32/(y - 2x) = 64/14
64( 2x - y) = 32*14 / : 64
2x - y = 7 to y = 2x - 7
wstawiamy do pierwszego za y
14 1
------------- + ------------- = 1 w pirwszym mianown.
2x - 2x +7 x +2x - 7 2x - (2x -7) = 2x - 2x +7
14/7 + 1/ (3x -7) = 1
2 + 1/ (3x - 7) = 1
1/(3x - 7) = 1 - 2
3x -7 = - 1
3x = 6 to x = 2 to y = 2x -7 czyli y= 4 - 7 = -3
odp; x = 2 y = - 3
na bank dobrze! bo po podstawieniu spełniają sie obydwa równania!
Powodzenia w przepisywaniu
11 sty 16:27
Wydi: Ok dzięki
11 sty 17:01
Sigma: Nooo! rozumiesz już !
11 sty 17:05