Dane l = 24 cm
α = 30 °
Obliczam wysokość H
H = l* cos 30° =√32 * 24
H = 12√3 cm
Obliczam wysokość podstawy h1
(23h1)2 = l2 − H2
h1 = 32*√l2−H2 = 32*√242−(12√3)2 = 18 cm
Obliczam krawędź podstawy a
a = 2h√33 = 12√3 cm
Obliczam pole podstawy Pp
Pp = ah12 = 108√3 cm2
Obliczam wysokość ściany bocznej
h = √l2 − a24 = 2√117 cm
Obliczam powierzchnie ściany bocznej
Pb = ah2 = 36√39 cm2
Obliczm powierzchnię całkowitą
Pc = 3Pb +Pp = 3*36√39 + 108√3 = 108(√39+√3) cm2
Obliczam objętość
| Pp*H | ||
V = | = 432√3 cm3
| |
| 3 |