W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wysokosc sciany bocznej opuszczona z wier
magda: W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wysokosc sciany bocznej opuszczona z wierzcholka
ostroslupa ma dlugosc 10 a kat nachylenia sciany bocznej ostroslupa do plaszczyzny podstawy ma
miare 63 stopni.Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa(z dokladnoscia
do calosci)
19 lis 16:39
dero2005:

h = h
1 sin α = 10* sin 63 ° = 10 * 0,8910 = 8,91
a = 2h
1 cos 63 ° = 10*2*0,4539 = 9,078
V =
a2*h3 =
9,0782 * 103 = 274,7 = 275 cm
3
P = a
2 + 2ah
1 = 9,078
2 + 2 * 9,078 * 10 = 263,9 = 264 cm
2
19 lis 17:36
dero2005:
Poprawka
V =a2*h3 = 9,0782*8,913 = 244,7 = 245 cm3
19 lis 17:40
olo: αδβγπΔΩ≤≥∞≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠Φ♥
22 kwi 14:16
Bienio: Co to za dziwny wzór na Pole
22 sie 22:18