Wał ochronny ma przekroj w ksztalcie trapezu rownoramiennego ktorego gorna podst
magda: Wał ochronny ma przekroj w ksztalcie trapezu rownoramiennego ktorego gorna podstawa jest rowna
5m a ramiona o dlugosci 6m sa nachylone do poziomu pod katem 60 stopni.Oblicz dolna szerokosc
walu.Ile m3 ziemi potrzeba do usypania takiego walu o dlugosci 1 km?
19 lis 16:33
dero2005:
x6 = cos 60° =
12
x = 3 m
a = 5+ 2*3 = 11 m
h = 3
√3 m
V =
11+52*3
√3*1000 = 24000
√3 m
3
19 lis 17:54
mQd: Witam kto rozwiaze mi to zbudowano wał o długości 1km którego przekrój jest trapezem
równoramiennym o długościach podstaw 6m,2m oraz o kącie nachylenia ramienia do dłuższej
podstawy 52°. Oblocz objętość ziemi z jakiej zbudowano ten wał. Wynik zaokrąglij do 1m3
10 mar 19:16