czary mary [pomocy]
Gosia: Sprawdzić czy reakcja jest zwrotna, symetryczna, przechodnia i antysymeryczna
x,y(R xRy /x/−/y/<=2
/ modul
19 lis 16:15
sushi_ gg6397228:
a warunki znasz na zwrotnosc, symetrycznosc, przechodniosc, antysymetrycznosc
19 lis 16:22
Gosia: znam ale nie wiem z czym mam je zjesc ....
19 lis 16:24
sushi_ gg6397228:
to zaczynamy warunek na zwrotnosc
19 lis 16:29
Gosia: dla kazdego x nalezacego do A (x,x)nalezy do R
i wychodzi mi cos takiego
/x/−/x/<=2
0<= 2 czyli relacja jest zwrota tak ?
19 lis 16:35
Gosia: a symetryczna
(x,y)nalezy do R wynika (y,z)nalezy do R
np x=4
y=3
4−3<=2 i 3−2<=2 czyli jest symetryczna ?
19 lis 16:37
sushi_ gg6397228:
zwrotnosc |x| −|x| ≤2 prawda
symetrycznosc x g y = y g x
czy jak zamienimy miejscami "x" z "y" to czy punkt bedzie z dziedziny
19 lis 16:41
sushi_ gg6397228:
dlatego najlepiej by bylo zrobic wykres tego ( zaznaczyc w ukladzie wspolrzednych)
przechodniosc
(6,4) (4,2) to (6,2) nie nalezy −−> nie jest przechodnia
19 lis 16:51
sushi_ gg6397228:
symetrycznosc
(1,5) |1|−|5| ≤2
(5,1) |5|− |1| nie jest ≤2
nie jest symetryczne
19 lis 16:57
sushi_ gg6397228:
antysymetryczna x g y ⋀ y g x ⇒ x=y
x=1 y=2
|1| −|2| ≤ 2 ⋀ |2| − |1| ≤2 ⇒1≠2 nie jest antysymetryczna
19 lis 17:09
Gosia: dziekuje
19 lis 17:55