fdr
** pierwiastek ***: Do: c[Basi]], absolwentów szkoły średniej, matematyków z zamiłowania
Proszę o wyjaśnienie mi ile rozwiązań w zbiorze liczb R ma funkcja pierwiastek.
W LO mówiono mi tak:
1. Jeśli pierwiastkujemy (i mamy pierwiastek parzystego stopnia) to są dwa rozwiązania np.
x2=4 I P{}
x=2 v x=−2
2. Zaczynając liczby zespolone mówią mi: z zbiorze liczb R funkcja pierwiastek ma tylko jedno
rozwiązanie
np. √4=2
jak jest w końcu? Jak to rozumieć? Gdzie leży moje niezrozumienie tematu?
Proszę o wyjaśnienia.
19 lis 14:52
sushi_ gg6397228:
na pewno tak nie mowia, co do zespolonych, moze chodzilo o pierwiastki wielomianu
jezeli liczysz pierwiastki "nieparzystego stopnia" to bedzie jeden rzeczywisty ( dla stopnia
trzeciego)
19 lis 15:07