Wyznacz wartośc największą i najmniejszą.
ratunkuuu.: wyznacz największa i najmniejsza wart funki f w danym przedziale: f(x) = −x2 − 8x + 1 i x
należy do przedziału <−5,0>
19 lis 14:00
Basia:
sprawdź czy odcięta wierzchołka
p należy do tego przedziału
| | −Δ | |
jeżeli tak to wartością największą będzie jego rzędna q= |
| |
| | 4a | |
( także q= f(p) można i tak policzyć)
wartość najmniejsza to jedna z wartości f(−5) i f(0)
trzeba policzyć i zobaczyć która
19 lis 14:05
sushi_ gg6397228:
masz 2 mozliwosci
a) wierzcholek xw (p) nalezy do przedzialu <−5,0>
wtedy liczysz yw (q) , f(−5), f(0)
b) wierzcholek nie nalezy do przedzialu to liczysz f(0) i f(−5)
19 lis 14:07
Basia:
f(0) i f(−5) trzeba liczyć w obu przypadkach, bo masz podać obie wartości: największą i
najmniejszą
19 lis 14:11
pomocy, nie ogarniam.: wierzchołek należy do przedziału, wiec teraz obliczyć f(−5) i f(0) i mniejsza z nich to wart.
najmniejsza?
19 lis 14:17
sushi_ gg6397228: tak
19 lis 14:30