Witam prosze o pomoc w wyznaczeniu dziedziny
wx9: Witam prosze o pomoc w wyznaczeniu dziedziny, moje dotychczasowe rozwiazanie:
f(x)=
√|x|−|x−4|−3
|x|−|x−4|−3 ≥ 0
i tu chyba rozpisac na przypadki? tymsamym mam prosbe bo majac schemat gubie sie w
obliczeniach... robię to w taki sposób
|x| = { x dla x≥0 −> x≥0
−x dla x<0 −> x>0 (dziele stronami przez (−1) i zmieniam znak na przeciwny, wychodza
takie bzdety..

)
|x−4| = { x−4 dla x≥0 −> x≥4
−x+4 dla x<0 −> x>4
Zakladajac ze bylo by dobrze, jak teraz to wszystko rozpatrzec? Mam podzielic to na jakies
przypadki kiedy x≥0 i kiedy x≥4 ?