zad
fruu: dla jakich m układ równań ma jedno rozwiązanie
mx+2y=1
x+my=0
19 lis 12:38
Bogdan:
a1x + b1y = c1
a2x + b2y = c2
Układ równań jest oznaczony (ma 1 rozwiązanie) ⇔ W = 0
W to wyznacznik główny układu
| a1 b1 |
W = | | = a1 * b2 − a2 * b1
| a2 b2 |
19 lis 12:42
Basia:
x= −my
m(−my)+2y=1
−my2+2y−1=0 /*(−1)
my2−2y+1=0
to kiedy to równanie ma jedno rozwiązanie ?
rozważ dwa przypadki
1.
m=0
2.
m≠0
19 lis 12:43
fruu: basiu, tam powinno byc −m2y+2y−1=0 chyba
19 lis 12:47
19 lis 12:47
Basia:
i jest (trzecia linijka), ale pomnożyłam sobie przez (−1)
19 lis 12:48
fruu: hm, ale nie ma byc y2 tylko m2 xd
19 lis 12:48
Basia:
och masz rację, mam dziś zły dzień
oczywiście
−m
2y+2y−1=0
(2−m
2)y−1=0
dla 2−m
2=0 układ sprzeczny
dla 2−m
2≠0
oznaczony
2−m
2=0 ⇔ m=
√2 lub m=−
√2
19 lis 12:52
Bogdan:
Tak Basiu, miałem na myśli W ≠ 0, a napisałem co innego, dziękuję za poprawienie.
19 lis 12:54
Basia:
z tego wynika, że oznaczony będzie dla każdego m≠√2 i m≠ −√2
19 lis 12:55
fruu: ale zarabalem na sprawdzianie, kurde bele
metode wyznacznikow bede mial tera w pamieci xd
19 lis 12:55
Basia:
ja dzisiaj też głupoty piszę, chyba pogoda mnie rozłożyła
o choćby tutaj: zamiast m2 napisałam y2
idę po mocną kawę
19 lis 12:57