Ile wynosi niewiadoma x w układzie: 5/4x=15/4
Ania: ile wynosi niewiadoma x w układzie: 5/4x=15/4
19 lis 12:36
Bogdan:
| | 1 | | b | |
Zasada: ax = b / * |
| ⇒ x = |
| |
| | a | | a | |
(mnożymy równanie obustronnie przez odwrotność liczby stojącej przy niewiadomej)
19 lis 12:39
Basia:
tak napisałaś
jest tak ? jeżeli nie to napisz porządnie
naucz się pisać ułamki
masz instrukcję w zakładce
Kliknij po więcej przykładów, obok tego okienka
19 lis 12:40
Bogdan:
| | 5 | | 15 | |
Przyjąłem taki zapis równania: |
| x = |
| , aleBasia ma rację, diabli wiedzą, |
| | 4 | | 4 | |
o co chodzi w zapisie
Ani
19 lis 12:46
Ania: 5X/4=15/4
19 lis 12:46
Ania: TERAZ JEST OK
54X =
154
19 lis 12:48
Ania: czyli X=3
19 lis 12:51
Basia: no widzisz, sama rozwiązałaś, potrafisz jak pomyślisz, tak trzymaj
19 lis 14:15