Ciągi
konrad509: Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an=(2n+1)/(n+4) Wykaż, że wszystkie wyrazy tego ciągu są
mniejsze od 2.
19 lis 12:28
Mateusz: rozwiąż nierówność an<2
19 lis 12:30
Bogdan:
Proponuję potraktować a
n jako funkcję homograficzną i wyznaczyć jej asymptoty, pod uwagę
trzeba wziąć tylko argumenty należące do N
+.
| | 2n + 1 | | −1 | |
an = |
| ⇒ an = |
| + 2 |
| | n + 4 | | n + 1 | |
19 lis 12:37
konrad509: Metody Bogdana nie rozumiem

Co to metody Mateusza, to jak rozwiążę nierówność to będę
wiedział tylko do jakiego przedziału należy n. Ale co mi to da?
19 lis 12:53
Bogdan:
a o hiperboli słyszałeś Konradzie
19 lis 12:56
Mateusz: Nie doczytałem myslałem ze chodziło o wyznaczenie tych wyrazów mozna tak jak Bogdan podaje
19 lis 12:56
konrad509: No o hiperboli słyszałem, ale funkcji homograficznej nie

Patrzyłem co to jest na wikipedii,
ale na razie nie czaję jak miałoby mi to pomóc rozwiązać to zadanie.
19 lis 13:05