:(:(: Prosze o rade i pomoc
czy moze mi ktos pomoc wyznaczyc ekstrema lokalne tych funkcji? Bede z góry bardzo
wdzieczna


1) f(x,y) =x
3 +8y
3 -6xy +5
2) f(x,y) = 1/3 x
3+y
2-2xy-3x
10 sty 22:00
Basia:
nie mam pod ręką analizy wielu zmiennych i dokładnie nie pamietam
na pewno trzeba policzyć pochodną po x traktując y jak parametr
i pochodną po y traktując x jak parametr
df / dx = 3x2 -6y
df / dy = 24y2 -6x
a teraz
df /dx2 = 6x
df /dxdy = -6
df /dydx = -6
df /dydy = 48y
df /dxdy = df/dydx czyli ekstremum moze być
ale co dalej w tej chwili nie pamiętam
przypomnij jakąś teorię z wykładu
10 sty 22:37
Basia:
2) f(x,y) = 1/3 x3+y2-2xy-3x
df/dx = x2 - 2y
df/dy = 2y - 2x
df/(dx)2 = 2x
df/ dxdy = -2
df/ dydx = -2
df/(dy)2 = 2
i patrz 1.
10 sty 22:40
Basia:
no i co?
żadnej odpowiedzi
11 sty 10:52
Basia:
1 cd.
najpierw rozw. układ równań
f'x=0
f'y=0
f'x=df / dx = 3x2 -6y
f'y=df / dy = 24y2 -6x
3x2-6y =0 /:3
24y2 -6x =0 /:6
x2-2y=0
4y2-x =0
2y=x2
4y2 =(2y)2=x4
x4-x=0
x(x3-1)=0
x=0 lub x=1
x=0 ⇒ 2y=0 ⇒ y=0 A(0,0)
x=1 ⇒ 2y=1 ⇒ y=1/2 B(1;1/2)
f"xx=df /dx2 = 6x
f"xy=df /dxdy = -6
f"yx=df /dydx = -6
f"-{yy}=df /dydy = 48y
liczymy wyznacznik
| f"xx f"xy |
| f"yx f"yy |
δ(x0,y0) = 6x*48y - (-6)*(-6) = 288xy - 36
aby ekstremum istniało δ(x0,y0)>0
δ(0,0) = 0-36 = -36 w tym punkcie nie ma ekstremum
δ(1;1/2) = 288*1*1/2 -36 = 144-36 = 108 >0
czyli funkcja w punkcie B(1;1/2) ma ekstremum
f"xx(1;1/2) = 6*1 =6 >0
f"yy(1;1/2} = 48*1/2 = 24>0
czyli jest to maksimum lokalne
drugie spróbuj sama; napisz jak Ci poszło
11 sty 11:11