Proszę o pomoc
Magda: mamy funkcję postaci f(x)=2x2−8x+c. Znajdź c wiedząc, że zbiorem wartości funkcji jest <−4,
nieskończoność)
19 lis 11:34
Karolina: q=−4
19 lis 11:37
Basia:
nieprawda
19 lis 11:38
Karolina: dlaczego?
19 lis 11:40
Basia:
2x2−8x+c = 2(x2−4x)+c = 2[(x−2)2−4]+c = 2(x−2)2−8+c =
2(x−2)2+(c−8)
p−2
q=c−8
c−8=−4
c=4
19 lis 11:41
Basia: sorry Karolino
jak najbardziej prawda, tylko ja już nie dowidzę i przeczytałam c=−4
19 lis 11:42
Magda: nie rozumiem teraz zupełnie
19 lis 11:46
Karolina: podstaw −Δ4a=−4
19 lis 11:48
Magda:

mam jeszcze jedno pytanie. Obliczam nierówność kwadratową −x
2+4x−4<0. jest jedno miejsce
zerowe i wykres jest postaci tak jak wyżej(nie umiem narysować parabol wiec są linie proste).
Jaki będzie zbiór rozwiązań?
19 lis 12:00
Karolina: R−{2}
19 lis 12:01
Magda: dziękuję
19 lis 12:05