Nie oczekuje na rozwiązanie , proszę nakierowanie mnie na sposób rozwiązania
miroslaw52: Dany jest prostokąt o długości przekątnej d=14 cm i kącie między przekątnymi α=48 (stopni) .
Oblicz jego pole i obwód.
19 lis 11:31
tim:

Mamy dwa kąty 48 i 42 stopnie. I przeciwprostokątną trójkąta = 14. Skorzystaj z sinusa i
cosinusa w jednym z trójkątów.
19 lis 11:48
Basia:
dlaczego
Tim ?
przecież to jest kąt między przekątnymi czyli tam gdzie napisałeś 48 powinno być
a tam gdzie napisałeś 42 powinno być 90−76=14
19 lis 14:24
miroslaw52:

Dany jest prostokąt o długości przekątnej d=14 cm i kącie między PRZEKĄTNYMI α=48 (stopni) .
Oblicz jego pole i obwód. Dziękuje za wysiłek tima i Basi .Po głowie chodzi mi słowo z zadania
PRZEKĄTNYMI. W dalszym ciągu pustka w głowie.
19 lis 18:38