Mam ogromny kłopot z owym zadaniem czy ktoś by mógł rzucić okiem
KapitanKlos : Zapisać wynik działania na luczbach zespolonych w postaci a+bi
19 lis 11:29
Basia:
| | 1+i | | (1+i)(1+i) | |
z= |
| = |
| = |
| | 1−i | | (1−i)(1−i) | |
można próbować z postaci trygonometrycznej, ale paskudne kąty wyjdą
więc lepiej tak
| 1+6i−12−8i | | −11−2i | | 11 | |
| = |
| = − |
| −i |
| 8 | | 2 | | 2 | |
19 lis 11:37
KapitanKlos : Oj chyba koleżanka u góry się pomyliła przy przekształceniach na samym początku
19 lis 11:44
Basia:
pomyliłam się w przepisywaniu; ma być w mianowniku (1−i)(1+i)
ale przekształcane jest właśnie tak jakby było 1+i czyli dobrze
19 lis 11:53
KapitanKlos : | | 1+2i+i2 | | 2i | |
a nie powinno wyjść −i  tam chyba jest błąd bo |
| = |
| |
| | 1−i2 | | 2 | |
19 lis 12:06
Basia:
oj tak rzeczywiście
= 2i2=i
czyli z3 = i3 = −i
19 lis 12:16
KapitanKlos : Ok dzięki

chciałem się upewnić. Miłego dnia życzę
19 lis 12:17