...
Damian: Cięciwy AB i BC równej długości tworzą kąt ABC o mierze 100 stopni. Oblicz miarę wypukłego kąta
środkowego wyznaczonego przez cięciwę AB.
19 lis 08:43
Bogdan:

α = 100
o ⇒ β = ?
Zauważ, że trójkąt ASB jest równoramienny.
19 lis 12:30
Al Capone:

∡ABO=
α2 α=100
o
∡AOB = x
z tw Carnota AB = 2Rsin
x2 & AB(AB − 2Rcos{α}{2}) = 0 ; △AOB
Czyli sin
x2 = cos
α2
Czyli cos[ 90
o −
x2 ] = cos
α2
x=80
o
19 lis 13:04
Al Capone:
Oczywiscie,metoda Bogdana dużo szybsza i zatem lepsza.Ale poniższe
rozwiązanie potwierdza wynik
19 lis 14:44