karol: Pomóżcie:( to bardzo wazne dla mnie
2. Łączna liczba wierzchołków ,ścian i krawedzi pewnego graniatosłupa wynosi 110. Jaki
wielokąt jest podstawą tego graniastoslupa?
18. Dany jest graniastosłup prawidłowy pięciokątny. Oblicz kąt,jaki tworzą:
a) sąsiednie ściany boczne
b) płaszczyzny dwóch niesąsiednich ścian bocznych
19. Krawędzie boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego maja długośc 12 a krawedzie
podstawy długość wynoszą 4. Jaki kąt tworza;
a) ściany boczne ostrosłupa z podstaw
b) płaszczyzny przeciwległych ścian bocznych?
wyniki podaj z dokładnoscią do jednego stopnia.
4.w szescianie o krawedzi 4 cm wydrążono 3 tunele o przekroju kwadratu o boku 2 cm . Jaka
jest objętość ,a jakie pole powierzchni otrzymanej bryły?
5. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz boczna ma długość 8 cm a kąt miedzy
krawedzia boczna ostroslupa i przekątna jego podstawy miarę 30 stopni. Oblicz objetosc
ostrosłupa.
6. Wysokosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy krótsza od krawedzi
podstawy tego ostrosłupa. Wyznacz miare kata:
a) nachylanie ściany bocznej do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa
b) nachylenie krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa
12. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku 4. Jedna za ścian bocznych to
rowniez trójkąt równoboczny. Ściana ta jest prastopadła do płaszczyzny podstawy. Wyznacz
pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.
13. Krawedz boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość m a przekątna
ściany bocznej 2m. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
14.Płaszczyzna π przechodzi przez trzy wierzchołki sześcianu nienależące do jednej
ściany.
Jakie kąty dwuścienne tworzy ta płaszczyzna ze ścianami szcześcianu?
15. Dany jest graniastoslup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 6 i wysokosci 8.
Oblicz miarę kąta pomiedzy wychodzącymi z jednego wierzchołka przekątnymi ścian
bocznych. Wynik podaj z dokładnością do pełnych stopni.
3155. Basen przeciwpożarowy ma kształt odwróconego ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.
Krawędż podstawy ma 10m a ściany boczne nachylone są do podstawy pod kątem 45 stopni.
Oblicz;
a) głębokośc basenu w najgłebszym miejscu
b) objętośc basenu
10 sty 21:22
Sigma:
zad1/
n --- ilość boków w podstawie
to
2*n --- ilośc wierzch
3*n ---- ilość wszystkich kr.
n +2 --- ilość ścian ( bo jeszcze dwie podstawy
czyli 2n + 3n +n +2 = 110
6n = 108
n = 18
podstawa jest osiemnastokąt !
spr; krawędzi : 3*18= 54
wierzch,: 2 *18= 36
ścian : 18 +2= 20
R -m ------------
110
10 sty 22:03
Sigma:
Zbyt dużo liczenia! sorry! ... dzisiaj sobie "odpuszczę "

może Ktoś inny będzie miał "ochotę " ?
Myślę,że znajdzie sie Ktosik Taki
10 sty 22:28