Funkcja kwadratowa
Karolina: 
Proszę o pomoc
W prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór punktów o współrzędnych (b,c) takich, ze
równanie x
2+bx+c=0 ma dwa rozwiązania w przedziale (1,
∞)
19 lis 08:37
Basia:
b
2−4c>0 (Δ)
−b>1 (x
1+x
2)
c>1 (x
1*x
2)
−u{b}2}>1 (p)
b+c+1>0 (f(1)>0)
−−−−−−−−−
b<−1
c>1
4c<b
2
c>−b−1
to co na lewo od prostej b=−1
to co w górę od prostej c=1
to co jest pod parabolą c =
12b
2
to co jest powyżej prostej c=−b−1
i oczywiście część wspólna
19 lis 12:31
Basia: poprawka:
−b>2
b<−2 (x1,x2>1 ⇒ x1+x2>2)
19 lis 12:36
karolina: Czy nie powinnam rozpatrzeć jeszcze przypadku (−b−√b2−4c)/2 >1
19 lis 23:36
karolina: i jeszcze pytanie: dlaczego f(1)>0?
19 lis 23:39
karolina: A już wiem, dziękuję bardzo Basiu
19 lis 23:41
Basia:
ad. wpis z 23:36
rozpatrywanie tego jest wredne i dlatego kombinujemy z innymi warunkami
naprawdę wystarczyłoby, a co więcej byłoby
idealnie zgodne z treścią zadania rozpatrzenie
warunków:
1. Δ=b
2−4c>0
3. x
2=U{−b+
√b2−4c{2}>1
nie wiem jak w tym zadaniu, bo nie liczyłam, ale bardzo często to po prostu do niczego
konstruktywnego nie chce doprowadzić
poza tym z warunków f(1)>0 i x
1+x
2>2 wynika, że x
1,x
2>1
jeżeli f(1)>0 ⇒ albo oba pierwiastki są >1, albo oba są < 1
gdyby oba były <1 ⇒ x
1+x
2 byłoby <2 a to przeczy warunkowi drugiemu ⇒
x
1,x
2>1
20 lis 00:01