styczna do okregu przez punkt lezacy poza okregiem. Pilne
mrowa: napisz równanie stycznej do okręgu x2 + y2=10 poprowadzonych przez punkt B(7;1) leżącego poza
okręgiem.
19 lis 00:18
Basia:
prosta musi mieć równanie
y=ax+b
1=7a+b
b=1−7a
y=ax+1−7a
układ równań
x2+y2=10
y=ax+1−7a
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie (Δ=0)
dalej kombinuj sama
19 lis 00:20
Godzio:
y = ax + b ⇒ 1 = 7a + b ⇒ b = 1 − 7a
Styczna: y = ax + 1 − 7a ⇒ −ax + y − 1 + 7a = 0
Odległość środka okręgu S(0,0) od prostej musi być równa promieniowi
| | |0 + 0 − 1 + 7a| | |
d = |
| = √10 |
| | √a2 + 1 | |
|7a − 1| =
√10a2 + 10 /
2
49a
2 − 14a + 1 = 10a
2 + 10
39a
2 − 24a − 9 = 0
13a
2 − 8a − 3 = 0
Δ = 64 + 156 = 220
√Δ = 2
√55
| | 8 + 2√55 | | 4 + √55 | |
a1 = |
| = |
| |
| | 26 | | 13 | |
| | 4 + √55 | | 28 + 7√55 | |
y = |
| * x + 1 − |
| |
| | 13 | | 13 | |
lub
| | 4 − √55 | | 28 − 7√55 | |
y = |
| * x + 1 − |
| |
| | 13 | | 13 | |
Mam nadzieję że nie pomyliłem się w obliczeniach
19 lis 00:26
Godzio:
No przecież że się pomyliłem

Już za późno
39a
2 − 14a − 9 = 0
Dalej licz sama
Ja już lecę dobranoc
19 lis 00:28